top of page

Slachtoffers in hun kracht zetten

Suzanne Groenstege

12 jul. 2023

‘Goedemiddag, u spreekt met Cedric van Fonds Slachtofferhulp,’ opent Cedric het gesprek. ‘Ja, daar heb ik weleens aan gegeven,’ zegt mevrouw. ‘Daar ben ik heel blij mee en bedankt daarvoor,’ zegt Cedric hartelijk. ‘Mede dankzij u hebben wij al duizenden slachtoffers hier in Nederland kunnen helpen om weer in de kracht van hun leven te komen,’ vervolgt hij. ‘Dat is mooi,’ zegt mevrouw vriendelijk.

‘Op dit moment worden wij als Fonds Slachtofferhulp met de neus op de feiten gedrukt. Wij krijgen namelijk steeds meer hulpvragen binnen voor seksuele intimidatie en seksueel misbruik. Het gaat om ongeveer 100.000 slachtoffers per jaar. Daar zitten jongeren tussen van 10-15 jaar. 1 op de 8 van deze jongeren maakt mee dat tegen hun wil in dat hun foto’s en video’s (u begrijpt wat voor beelden ik bedoel) online verspreid zijn door anderen. Deze jongeren hebben vaak een gevoel van schaamte, schuld en angst, dus daarom durven ze hier geen melding van te maken. Slechts 1%, 1.000 slachtoffers, doet melding,’ vertelt Cedric terwijl mevrouw aandachtig luistert.

Een vrouw leunt glimlachend tegen een uitstekende rand.
Bron: Fonds Slachtofferhulp

‘Als Fonds Slachtofferhulp zetten we ons in om online seksueel misbruik onder ogen te brengen en hebben we (online) seksueel misbruik in de nieuwe zedenwet weten te krijgen. Meestal komen de daders er met een sisser vanaf, omdat er nog geen wet voor is,’ zegt Cedric vol vuur. ‘Ja, dat kan niet, hè. Het kan niet en het wordt steeds erger,’ zegt mevrouw nu. ‘Ja, het wordt steeds erger. Daarom hebben wij een website opgericht, deze heet Slachtofferwijzer. Daar kunnen slachtoffers de juiste weg vinden om de juiste hulp te krijgen,’ zegt Cedric. Mevrouw noteert de naam van de website en zegt: Ja, dat is hard nodig.

Cedric gaat verder: ‘Ja, en daar kunnen slachtoffers van seksueel misbruik anoniem melding maken. Deze website wordt per dag meer dan 1.000 keer bezocht. Al deze jongeren zoeken op dit moment hulp. Het is simpel, daar hebben we middelen voor nodig. Ik heb al meerdere mensen gesproken, die deze misdrijven ook heel erg vinden. De één wil ons met €5 helpen, de ander met €10 of €15. Ik weet niet wat er voor u mogelijk is mevrouw?’

Een surrealistisch landschap in zwart, groen, paars en rood, met zwevende handen, spinnen en schaakstukken. Recht in beeld staan drie tekstwolkjes; "Schatje je kan me vertrouwen", "Stuur gewoon" en "WTFFFF!?"
Bron: Fonds Slachtofferhulp

Mevrouw zit met haar gedachten nog helemaal bij de jongeren die slachtoffer zijn geworden van een seksueel misdrijf. ‘Ik denk dat deze kinderen een trauma oplopen voor de rest van hun leven,’ zegt ze stil. Cedric voelt goed aan dat mevrouw nog meer wil weten over het onderwerpen zegt: ‘Ja, als ze niet de juiste hulp krijgen, dan blijven ze ermee rondlopen. Daarom zijn wij als organisatie verbonden met professionele hulpverleners en psychiaters. Via onze website kunnen ze gemakkelijk de juiste hulp vinden. Daarnaast hebben wij een nieuwe website opgezet, deze heet WTFFF! Op deze website ziet u 5 verhalen van jongeren die vertellen wat er met hen gebeurd is en hoe zij uit de situatie van online seksueel misbruik zijn gekomen. We maken mensen bewust van online seksueel misbruik, doorbreken het taboe en brengen slachtoffers in contact met professionele hulp. U kunt ons hierbij enorm helpen met een donatie die bij u past.’

Mevrouw maakt nog even een omweggetje naar haar recente verhuizing, waar Cedric belangstellend op reageert. Wanneer Cedric vervolgens nog een beeldend voorbeeld noemt van het werk van Fonds Slachtofferhulp zegt ze resoluut: ‘Weet u wat u doet? Ik wil weer bijdragen.’ Mevrouw besluit Fonds Slachtofferhulp te gaan steunen met een structurele bijdrage. Cedric bedankt haar uitvoerig en ze praten nog even na over hun kleinkinderen. Ze hebben beide een fijn gesprek gehad samen en uit hun hart alles gegeven aan Fonds Slachtofferhulp, om slachtoffers te helpen hun kracht te hervinden.

bottom of page