top of page

Schenkers werven voor Amnesty International Vlaanderen

Suzanne Groenstege

19 jul. 2023

Op de achtergrond klinkt geroezemoes. Meneer zit in het zonnetje op een rooftopterras in Maastricht en heeft net een Moscow Mule besteld. ‘Ik luister graag naar wat u wilt vertellen,’ zegt meneer wanneer Maarten vraagt of hij op een goed moment belt. ‘Wel voorzichtig, hè, op het dak,’ zegt Maarten lachend. ‘Ja, dat komt helemaal goed, zegt meneer terwijl hij hartelijk met Maarten meelacht, vertel’.

Een persoon in een geel Amnesty International hesje houdt een poster voor de borst met de tekst "#FREERAIF" met daaronder een foto van Raif Badawi
Bron: Amnesty International Vlaanderen

‘U bent sinds enige tijd schenker bij Amnesty International Vlaanderen. Daar wil ik u sowieso natuurlijk even voor bedanken. U helpt ons om actie te voeren voor mensenrechten. Wat vindt u belangrijk aan het werk van Amnesty?’ vraagt Maarten. ‘Eerlijk gezegd ga ik daar niet zo in de diepte op in. Mensen hebben mij de vraag gesteld, kunt u ons financieel steunen. Ik heb gezegd, ik doe het. En het allerbelangrijkste is voor mij dat ik nooit, maar dan ook nooit te weten hoef te komen dat mijn helpen niet gebruikt wordt voor het doel dat het dient. Dat is het enigste. Dat het uiteindelijk correct gebruikt wordt. Dat is het belangrijkste voor mij en ik krijg volledig dat vertrouwen bij jullie. En einde verhaal,’ antwoordt meneer.

Twee mensen omhelsen elkaar in een menigte
Bron: Amnesty International Vlaanderen

Wat Maarten vervolgens heel goed doet is het vertrouwen wederom benoemen en meneer hiervoor bedanken, zonder dit verder te verantwoorden of te verdedigen. Hij zegt: ‘Dat vertrouwen is natuurlijk ontzettend belangrijk voor ons. Hartelijk dank daarvoor. En goed, ik ga er geen lang verhaal van maken. Iedereen die een beetje naar het nieuws kijkt, al is het maar zijdelings, dan is het duidelijk dat het wat betreft de mensenrechten treurig gesteld is. Ik noem een land als China, Iran en Afghanistan. En dan vergeet ik trouwens nog de V.S.’ ‘Natuurlijk, natuurlijk,’ valt meneer hem bij. ‘De ergste dingen gebeuren soms daar nog.’ zegt hij. ‘Ja, absoluut. Denk bijvoorbeeld aan wat er in Guantanamo Bay gebeurt. Dat is echt afschuwelijk,’ zegt Maarten.

‘Wat wij op dit moment sowieso doen, is een grote campagne om zoveel mogelijk schenkers te werven. Een brede achterban is voor ons niet alleen financieel belangrijk, maar ondersteunt ons ook bij gesprekken met de politiek. En we vragen ook aan onze bestaande schenkers of het mogelijk is om de maandelijkse bijdrage een beetje naar boven bij te stellen’ vervolgt Maarten. Meneer zegt: ‘En wat is jullie voorstel dan? Ik weet niet wat ik nu doe. Het gaat gewoon van mijn rekening en ja.’ Maarten zegt lachend: ‘Nou, als u mij voorstellen gaat laten doen, haha. Kijk, het is helemaal aan u uiteraard. Er zijn mensen die zeggen u mag er €15 van maken. Anderen zeggen maakt u er maar €17,50 van, maar u bepaalt.’ ‘Maak er dan €15 van? Doen we het zo? Als iedereen van €12,50 naar €15 gaat, dan zou dat op zich een redelijk verschil maken, denkt u niet?’ zegt meneer. ‘Absoluut,’ zegt Maarten.

Maarten heeft de twijfel over de hoogte van het bedrag in meneer zijn stem gehoord en wacht daarom rustig af waar meneer mee komt. Meneer vraagt: ‘Ik weet niet hoeveel leden jullie hebben? Hoeveel mensen zijn er vrije schenkers?’ ‘Rond de 30.000 op dit moment,’ zegt Maarten. Meneer vraagt: ‘En hoeveel van die mensen bellen jullie? Bellen jullie ze allemaal op?’ ‘Nou, de meeste wel ja,’ zegt Maarten. Meneer zegt: ‘Stel dat jullie er 15.000 bellen en die betalen allemaal €1 meer, dan is dat €15.000. Dat is eigenlijk niks, hè, voor het werk dat jullie doen.’ ‘Pak €20, pak €20,’ zegt meneer dan. ‘Nou, fantastisch. Ja, ga ik dat voor u noteren. Ontzettend fijn dat u dit wilt doen,’ zegt Maarten dankbaar. ‘Geen probleem, dank jullie wel,’ zegt meneer.

‘Is het qua temperatuur nog een beetje te doen in Maastricht?’ vraagt Maarten. ‘Ja, er staat een lekker briesje en ik heb een mooi uitzicht. Ik zit onder een parasol. Ik moet niet meer vertellen, denk ik,’ zegt meneer tevreden. ‘Nou, ik ben na dit gesprek vrij, dus ik ga zo ook meteen de zon in,’ zegt Maarten. ‘Ah, ja, schitterend, geniet ervan,’ zegt meneer. ‘Ga ik doen, ontzettend bedankt. Ik wens u nog een hele mooie dag,’ zegt Maarten. ‘Ja, dank u wel. Ik wens u hetzelfde,’ zegt meneer vriendelijk. Het is altijd fijn om de dag af te sluiten met een mooie bijdrage voor het goede werk van onze partners. Hoe extra heerlijk is het dan als je na het werk direct het terras bij het Muziekgebouw aan t IJ in Amsterdam op kunt stappen.

bottom of page