top of page

Natuurkind wordt boswachter

Suzanne Groenstege

19 apr. 2023

Opeens struikel ik over mijn eigen woorden, terwijl ik mevrouw zeg dat ik haar bel, omdat haar zoontje lid is van het OERRR programma van Natuurmonumenten en vraag of ze een paar minuten tijd voor mij heeft. Ik schiet er even van in de lach en zeg: 'Zo, struikel ik even over mijn woorden.' Mevrouw lacht met me mee en zegt vrolijk: 'Ja, hoor, ik ben toch even aan het afwassen.'


Een beekje in het gouden licht van een groen bos
Bron: Natuurmonumenten

Ik vraag haar wat voor haar een belangrijke reden was om haar zoontje lid te maken van het OERRR programma. Ze antwoordt: 'Ik geef thuisonderwijs aan hem. Hij is onze pleegzoon en hij kan niet naar school. Hij leert echt door te doen en korte verbale instructies. Hij moet ook altijd iets in zijn handen hebben. Hij leert het liefst buiten. Inmiddels wonen we ook in het bos. Het is echt een natuurkind, later wordt hij boswachter.' ’s Avonds zegt hij ook altijd: 'Ik ben zo gelukkig.'


Ik ben geraakt door de liefde voor haar pleegzoon die in haar woorden klinkt en zeg: 'Wat mooi dat u hem dit kunt bieden. U zei net dat u inmiddels verhuisd bent naar het bos. Dat klinkt heerlijk.' 'Ja, we zijn verhuisd naar ons boshuisje dat we al hadden en hier is hij helemaal in zijn element en happy’, zegt mevrouw.


Drie kinderen tekenen in de aarde met stokjes
Bron: Natuurmonumenten

'Wat goed om te horen! Wat de natuur dan voor een kind kan doen, hè?,' zeg ik. 'Gewoon alles', antwoord mevrouw. 'Het is zo ontstressend, de geuren, elke ochtend met je vaste Eki Eekhoorn wakker worden.' 'Eki Eekhoorn?,' vraag ik. 'Er is één eekhoorn die altijd aan zijn raam komt kijken en die heeft hij een naam gegeven', zegt mevrouw.


'Dit geeft maar weer aan hoe belangrijk de natuur voor ons is, hè? Ik denk dat veel kinderen hiermee te maken hebben. Ik woon met mijn dochter in Amsterdam. Zij bloeit ook helemaal op van kamperen, paardrijden en met dieren zijn. De natuur is zo waardevol voor kinderen', zeg ik.


'Als Natuurmonumenten zetten we ons in om de natuur te beschermen voor toekomstige generaties. We zien een verslechtering van de waterkwaliteit en steeds meer droge perioden gevolgd door natte perioden. Hierdoor kunnen weidevogels bijvoorbeeld in de droge grond geen wormen meer vinden voor zichzelf en hun kuikens. Al met al signalen voor Natuurmonumenten om tot actie over te gaan. We ontwikkelen klimaatbuffers om de Nederlandse natuur gezonder achter te laten voor onze kinderen,' zeg ik.


'Omdat we hierin grote stappen gaan zetten, vragen wij iedereen om met het hele gezin lid te worden van Natuurmonumenten. Dat kan al vanaf €8 per maand. Veel mensen doen daar nog iets bij en steunen ons met €10 of €12 per maand. Wat is hierin voor u mogelijk?,' vraag ik. 'Ik vind €10 per maand prima, hoor,' zegt mevrouw. Ik bedank mevrouw hartelijk.


Bij het noteren van de gegevens blijken haar pleegzoon en haar man op dezelfde dag jarig te zijn. 'Dus dat is dan altijd dubbel feest in juli,' zeg ik. 'Bijzonder, hè? Toen wij op die datum een telefoontje kregen dat er een baby beschikbaar was, zeiden we, oh, die is ook voor ons, dat kan niet anders,' zegt mevrouw.


'Weet je, vervolgt mevrouw, we hebben 13 pleegkinderen grootgebracht en allemaal met een verstandelijke beperking. Dat zijn de fijnste mensen. Ze zijn zo ontzettend eerlijk. Soms krijg je er bijna blosjes van.' 'Heeft uw pleegzoon, die OERRR lid is, ook een verstandelijke beperking dan?' vraag ik. 'Ja, hij is geboren verslaafd aan cocaïne, heroïne, methadon en alcohol. Hij is de eerste elf maanden zo doodziek geweest,' zegt mevrouw.


Mijn respect en bewondering voor deze vrouw groeien inmiddels met de minuut. 'Heel mooi dat u dit doet, want het lijkt me op zijn zachtst gezegd heel pittig,' zeg ik. 'Het is ook heel pittig,' zegt mevrouw. 'Als u alle huidige gezinsleden wilt noteren, we hebben nog een pleegzoon die nog net bij ons gezin hoort. Hij is net 18 geworden, maar is verstandelijk 6-7 jaar. Dus als u vraagt, heeft u nog een gezinslid, ja, hij hoort natuurlijk nog bij ons.'


'Zou hij het gezien zijn verstandelijke leeftijd van 6-7 jaar nog leuk vinden om ook het OERRR programma te ontvangen?' vraag ik. 'Oh ja, super!' zegt mevrouw. Per uitzondering vul ik zijn verstandelijke leeftijd in bij zijn geboortejaar. Dit wordt enorm gewaardeerd door mevrouw. 'Dank je wel, alvast een heel fijn weekend en werk ze nog!' zegt ze. Struikelde ik aan het begin van het gesprek nog over mijn woorden, nu heb ik ze even helemaal niet meer. In stilte besef ik me hoe bijzonder het is om binnen een kwartiertje zo’n intiem inkijkje te krijgen in iemands leven.

bottom of page