top of page

Met veel plezier bellen voor Natuurmonumenten

Suzanne Groenstege

17 mei 2023

Meneer neemt op met het vrij nors enkel kort noemen van zijn achternaam. Lisa stelt zich heel vriendelijk voor en meneer reageert direct met: ‘Oh, ik snap hem al, ik snap hem al. Ik zal u mijn vrouw geven, maar we doen al € 4,- in de maand, hè?’ Lisa blijft neutraal, trekt geen conclusies en zegt simpelweg met een aardige stem: ‘Eh, even kijken hoor, ja’. ‘Nou, daar kun je wel een tientje van maken, hoor. Dat kunnen we nog wel missen, haha,’ zegt meneer nu totaal onverwacht lachend. Lisa lacht vriendelijk met hem mee.


Een foto van een sneeuwklokje uit kikvors perspectief met een boom op de achtergrond
Bron: Natuurmonumenten

Meneer zegt: ‘Mijn vrouw doet heel veel aan goede doelen.’ ‘Nou, wat fijn zeg,’ zegt Lisa. ‘Nou, maar dan heb ik wel nog even een vraagje ook voor u,’ vervolgt Lisa. ‘Een tientje in de maand. Maak dat er maar van,’ zegt meneer weer. ‘Ja, dat ga ik even doen, dank u wel, zegt Lisa, maar ik heb daar nog wel even een vraag over. Ik kan u, want het lidmaatschap staat namelijk op naam van uw vrouw, ik kan u geheel kosteloos ook lid maken van Natuurmonumenten. Dan krijgt u net als uw vrouw ook een pasje thuisgestuurd. En wat voor ons heel fijn zou zijn, wij krijgen dan een extra stem in onze ledenraad. Als wij een keer naar Den Haag toe moeten om ons standpunt duidelijk te kunnen maken, hoe meer leden wij hebben, hoe groter onze invloed is.’


Een vrouw en twee kinderen in een veld vol gele en witte bloemen
Bron: Natuurmonumenten

‘Ja, dat snap ik’, antwoord meneer. ‘Zou ik u ook mogen aanmelden, kosteloos?’ vraagt Lisa. ‘Dat kan nog steeds voor een tientje in de maand?’ vraagt meneer. ‘Zeker, zeker,’ zegt Lisa. ‘Haha, ik vind dit een heel komisch gesprek’, lacht meneer. ‘Ja, hoor, voor een tientje per maand maak ik u ook lid van Natuurmonumenten.’ ‘En dan één enkel tientje, hè,’ zegt meneer. ‘Wat zegt u?’ vraagt Lisa, omdat meneer soms een beetje moeilijk te verstaan is. ‘Is het dan twee keer een tientje of één keer?’ vraagt meneer. ‘Nee, één keer een tientje,’ zegt Lisa vriendelijk.

‘Ik zit mijn vrouw even aan te kijken, want zij is de generaal hier, hè,’ zegt meneer dan weer lachend. Op de achtergrond klinkt een ‘prima’ van mevrouw. ‘Het is prima zegt ze,’ zegt meneer. ‘Nou, leuk, zegt Lisa warm, dan ga ik even uw gegevens noteren.’ ‘U gaat het lidmaatschap nu samen aan,’ zegt Lisa. Meneer herhaalt dit en zegt: ‘Ik heb me ook altijd lid van Natuurmonumenten gevoeld, hoor.’ ‘Ok, dat is heel mooi om te horen,’ zegt Lisa vrolijk.

‘Ik zit te kijken naar een grote rotvlieg,’ zegt meneer dan opeens. Lisa zegt lachend met een dikke knipoog in haar stem: ‘Echt? Nou, wel lief zijn voor de diertjes hè.’ Daar moeten ze samen hartelijk om lachen. ‘Die kleintjes tellen toch niet mee, zegt meneer lachend, of wel?’ ‘Het zijn vervelende beestjes’, zegt Lisa. ‘Ze maken alles vies,’ vult meneer aan. ‘Ja, zo is het, want ze kunnen best poepen hoor die beestjes,’ zegt Lisa nu. Meneer zegt: ‘Ik vind ook, alles zonder wc hoort hier niet in huis.’ ‘Zo is het, zo is het,’ zegt Lisa. ‘Ik heb nog nooit zo’n raar gesprek gehad,’ zegt meneer wederom lachend. ‘Nee? vraagt Lisa lachend.

Meneer is helemaal in zijn element en doet er nog een schepje bovenop: ‘Ik ga hem zo proberen te pakken, is dat goed?, vraagt meneer doelend op de vlieg. ‘Doe uw best’, zegt Lisa vrolijk. ‘Wil ik u bedanken voor uw aandacht, tijd en steun, vervolgt ze, en ik zou zeggen, zet hem op, hè.’ ‘Dat is goed,’ lacht meneer voluit.

Ik weet zeker dat deze man het hart op de goede plaats heeft en geen vlieg kwaad doet, maar het wel heel fijn vindt om af en toe even heerlijk met iemand te dollen en grapjes te maken. Altijd fijn om als fondsenwerver zo iemand aan de lijn te treffen en samen even hartelijk te lachen.

bottom of page