top of page

Feel good gesprek met een voormalige Hivos donateur

Suzanne Groenstege

26 apr. 2023

Na me te hebben voorgesteld, vertel ik haar dat ik bel, omdat ze het werk van Hivos eerder heeft ondersteund. ‘Heb je daar een paar minuten tijd voor?’ vraag ik. ‘Ja, twee minuten heb ik wel, haha,’ zegt ze lachend. Ik moet zelf ook lachen om haar gevatte opmerking en steek dan direct van wal, want twee minuten is niet veel tijd voor een echt gesprek. Ik vraag haar waarom ze er destijds voor had gekozen om Hivos te steunen.


Ze antwoordt: ‘Ik werk in de gezondheidszorg met asielzoekers en werd op straat aangesproken door twee hele leuke meiden van Hivos. Volgens mij kwam één van hen uit Rusland. Hun verhaal raakte mij gewoon en toen dacht ik, ja, hier heb ik eigenlijk dagelijks mee te maken. Ik steun dit gewoon.’


‘Ja, mooi, zeg ik, wat voor werk doe je precies? Je zegt net dat je in de gezondheidszorg met asielzoekers werkt?’ Ze zegt: ‘Ik ben verpleegkundige bij GZA (GezondheidsZorg Asielzoekers). Wij zijn gestationeerd in alle AZC’s (azielzoekerscentra) in Nederland als huisartsenpraktijk zijnde.’


‘Dat lijkt me best pittig,’ antwoord ik. Lachend zegt ze: ‘Dat is het, dat is ook zo.’ ‘Nu zet Hivos zich in voor gelijke mensenrechten wereldwijd, in het bijzonder voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Op welke manier kom je daarmee in aanraking met je werk?’ vraag ik.


‘We hebben natuurlijk te maken met heel veel mensen die zijn weggegaan uit hun land van herkomst in verband met hun geaardheid. Neem nu wat er heel concreet speelt in Rusland. Veel jongens gaan het leger in of worden in de gevangenis gezet. Tussen deze mensen zitten LHBT-ers. Nou, dat wordt daar gewoon niet getolereerd. Ook zijn er veel mensen uit Islamitische landen, die wij met ons werk spreken,’ zegt ze.


‘Ja, dan kom je het wel tegen op je werk. Dan snap ik dat Hivos je aanspreekt, want je hebt dagelijks te maken met de discriminatie van LHBTIQ+ personen. Elke keer dat ik dat hoor, grijpt het mij ook nog steeds weer aan, hoor. Als je zo vertelt dat het in Rusland totaal niet wordt getolereerd als je LHBTIQ+ persoon bent. Rusland is natuurlijk ook één van de landen waar gelijke rechten voor LHBTIQ+ personen nog niet goed geregeld zijn,’ zeg ik. Ze beaamt dit.


‘Als Hivos strijden we ervoor dat die ongelijkheid minder wordt. Dat doen we o.a. door het beïnvloeden van wetten. Zo’n zes jaar geleden was het in 83 landen nog verboden om kort gezegd te zijn wie je bent. Inmiddels zijn dat nog 68 landen. Daar hebben we grote stappen in gemaakt.


Foto van een vrouw in klederdracht
Bron: Hivos

Ook werken we met het programma ‘Free to be Me’, waarbij lokale activisten in gesprek gaan met bedrijven die bereid zijn mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap een plek te geven om te werken. Op die manier zien we ook de verandering vanuit de samenleving zelf komen, doordat mensen collega’s worden en elkaar echt leren kennen. Dit succesvolle programma gaan we uitbreiden naar gebieden waar het op dit moment ook erg hard nodig is. Vandaar dat wij vandaag mensen die ons werk al kennen, vragen om hun steun te hervatten. Ik heb al veel mensen gesproken die ons opnieuw willen steunen met een maandelijkse bijdrage. Ik zie hier dat je ons voorheen steunde met een bijdrage van €7,50 per maand. Ik zou je willen vragen wat hierin voor jou mogelijk is,’ vervolg ik.


‘Ja, zegt ze, ik zit nu een beetje in een tweesprong, want ik sta op dit moment op het punt om met een aantal doelen die ik steun te stoppen, vanwege het financiële plaatje voor mezelf. Op dit moment kan ik niet meer bijdragen dan ik al doe.’ ‘Je bijdrage is al gestopt, hè, wist je dat?, vraag ik. ‘Ok, is het helemaal gestopt?’ vraagt ze verbaasd. ‘Ja, dat klopt, zeg ik, als we de €7,50 per maand mogen hervatten, is dat heel erg welkom. Deze bijdrage is in januari 2022 al gestopt.’


Ze antwoordt: ‘Dan heb ik het toen al gestopt vanwege de eigen financiële toestand momenteel. Jullie staan nog steeds op mijn lijst, maar op dit moment moet ik eerst mijn eigen huishoudboekje weer op orde krijgen. ’Ja, dat is natuurlijk ook belangrijk,’ zeg ik. €7,50 is ook een bedrag dat echt mee kan tellen in de maandelijkse lasten. Ik kan me goed voorstellen dat wanneer je daar nu even naar aan het kijken bent €7,50 even een beetje lastig is.


Voor Hivos is elke donateur heel erg belangrijk. Het lijkt misschien heel veel werk om een wet te veranderen, maar een samenleving hierin vervolgens meekrijgen is nog veel meer werk. In dit hele proces is ook het aantal donateurs heel erg belangrijk. Dat zou ook met een lager maandbedrag kunnen, vanaf €3 per maand. Ik weet niet of dat wel mogelijk is voor jou? Of laat ik je vragen wat er voor jou mogelijk is.’


‘€3 per maand gaat mij wel lukken,’ antwoordt ze. Ik vraag haar nog even of ze het zeker weet. ‘Ja, dat moet lukken,’ zegt ze nogmaals. ‘Nou, dat is heel mooi, zeg ik. Heel fijn, dank je wel, dan kan ik dat voor jou noteren. Welkom terug bij Hivos en een fijne dag gewenst.’ ‘Jij ook een fijne dag gewenst en succes met alles,’ zegt ze. Aan niks is nog te merken dat ze zeven minuten geleden nog erge haast had. Ze klinkt ontspannen en tevreden met haar besluit. Soms is iets goeds doen voor een ander, het beste dat je voor jezelf kunt doen.

bottom of page