top of page

De juiste weg voor het Leger des Heils

Suzanne Groenstege

26 jul. 2023

‘Een hele goede morgen. Heel fijn dat ik u even aan de lijn tref. Heeft u een paar minuten tijd voor me?’ vraagt Sonja vrolijk. ‘Jazeker,’ antwoordt mevrouw. ‘Als eerste wil ik u bedanken, want u bent een trouwe donateur bij het Leger des Heils. Ik hoop dat alles goed gaat met u en de mensen om u heen?’ vraagt Sonja. ‘Ja, hoor, maar met mijn betalingen ben ik wat achterop. Ik denk dat u daarvoor belt en daar ga ik ook aan beginnen, hoor. Ik heb er ook geen reden voor, maar wij hebben het wel vrij druk. De dingen waar ik echt voor moet gaan zitten, die liggen op het stapeltje en die komen eraan,’ zegt mevrouw verontschuldigend.


Een mevrouw eet een gebakje met op de achtergrond andere mensen die koffie drinken
Bron: Leger des Heils

Sonja haalt meteen de angel eruit en zegt: ‘Ik wil u nogmaals bedanken, u steunt ons met €15 per kwartaal.’ ‘Maar dat gaat automatisch,’ zegt mevrouw dan. ‘Ja, dat gaat automatisch, dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken,’ stelt Sonja mevrouw gerust. ‘We zijn in de lijn om u te vertellen wat wij doen met uw donaties. We hebben heel wat buurthuiskamers in Nederland. 130 hebben we er, om ervoor te zorgen dat mensen die in een isolement leven, zich minder eenzaam hoeven voelen.


Een jonge vrouw en een oudere man voeren een gesprek over een kopje koffie
Bron: Leger des Heils

Bent u misschien op de hoogte van het bestaan van de buurthuiskamers?’ vraagt Sonja. Mevrouw zegt: ‘Ja, ik voel heel veel sympathie voor het Leger des Heils. U hoeft niets uit te leggen, hoor, want alles dat ik lees over het Leger dat zegt genoeg. We hebben kennissen gehad, die ook heel actief waren voor het Leger des Heils en waar we ook hele fijne gesprekken mee voerden altijd. Dus ik ga mijn schade inlossen, goed?’ Mevrouw heeft in haar beleving niet genoeg gedaan voor het Leger des Heils. Sonja probeert dit gevoel bij haar weg te nemen en zegt beslist: ‘Nee, hoor, er is helemaal geen sprake van schade.’ Maar mevrouw zegt: ‘Nee, maar voor mijn gevoel wel.’ ‘Zeker niet, zegt Sonja nu met volle overtuiging, want het is namelijk zo, u steunt het Leger des Heils met €15 per kwartaal.’

‘Waarvoor ik u ook bel, is het volgende,’ gaat Sonja verder. ‘Als u uw bijdrage voortaan per maand zou willen doen, dan hebben wij een duidelijk overzicht van wat wij maandelijks binnen krijgen. Want we willen nog een heleboel buurthuiskamers neer gaan zetten in Nederland, omdat we daarmee heel veel mensen die in een isolement leven kunnen helpen,’ zegt Sonja.

‘Hoe zou ik dat kunnen regelen?’ vraagt mevrouw. ‘Dat kan ik voor u regelen. Daar hoeft u helemaal niets voor te doen. U krijgt dan een brief van ons. Daar staat alles in, ook een telefoonnummer en wat wij besproken hebben. Dat gaat automatisch,’ antwoordt Sonja. ‘Dan denk ik dat ik dat ga doen. Ik hoef er dan niet op te letten en dan gaat het automatisch,’ zegt mevrouw. ‘U zegt mij het bedrag dat u per maand hiervoor kunt missen en dan kan ik het voor u in orde maken,’ zegt Sonja.

‘Als ik nou €10 per maand doe?’ vraagt mevrouw. ‘Nou, prachtig, dan ga ik dat even voor u regelen. Dan wordt het €10 per maand en vervalt de €15 per kwartaal, dus die wordt niet meer afgeschreven’ zegt Sonja. ‘Dat gaat dan automatisch?’ vraagt mevrouw voor de zekerheid. ‘Ja, u heeft er geen omkijken naar. U krijgt een brief en daar staat alles in, dan kunt u het nog even rustig nalezen,’ zegt Sonja. Sonja benadrukt nogmaals dat mevrouw geen schuld heeft bij het Leger des Heils. ‘Ik kijk er naar uit de brief te ontvangen. Het Leger des Heils heeft mijn volledige sympathie,’ zegt mevrouw tevreden. ‘Nou, prachtig om te horen. Daar zijn we heel dankbaar voor,’ zegt Sonja.

Mooi wat er ontstaat wanneer twee mensen die veel sympathie voelen voor het Leger des Heils in een echt gesprek raken met elkaar. Samen hebben ze een bijdrage geleverd aan de prachtige missie van het Leger des Heils om eenzaamheid te bestrijden. Bovendien heeft mevrouw met hulp van de rake woorden van Sonja dit keer gegeven zonder schuldgevoel, maar puur vanuit sympathie voor het werk van het Leger des Heils. Dat is natuurlijk helemaal prachtig.

bottom of page